Litt av hvert om Steampunk

Urban Dictinary beskriver Steampunk som en subgenre innenfor spekulativ Science Fiction, som kan oppsummeres slik: «Hvordan fortiden kan ha sett ut dersom fremtiden hadde kommet fortere».

Wikipedia oversetter Steampunk med Damppunk på norsk. Det synes jeg høres litt rart ut, men ordrett blir det jo riktig. Der beskrives stilarten som en slags Science fiction som baserer seg på teknikk fra 1800-tallet, som dampmaskiner, luftballonger og mekaniske regnemaskiner. Stilarten kan også omhandle mer moderne gjenstander, som blant annet datamaskiner basert på Victoriatidens teknologi. Jaja. Det har jo skjedd mye siden den gang.

I dag har vi elektriske biler, tog og snart flyvende elektriske biler. Sistnevnte til «kun» 3,2 millioner kroner(les mer om de flyvende bilene på inyheter.no). Uansett, det blir spennende å se. De som levde før hadde nok trodd at de drømte hvis de hadde sett alle de nye oppfinnelsene. Sånn har det kanskje alltid vært.

Hva så med Steampunk stil klær? Har man hengt seg opp i ugler, hemper, urverk og flosshatter? For meg handler det egentlig mest om å finne sin egen stil. Det var mye fint i Victoriatiden, kjoler for eksempel. Blonder, rysjer, puffermer, snøreliv og korsetter. Naturlige stoffer. Fine detaljer. Dette kan man finne igjen i dagens mote også. Synes at det er fint å blande det myke og tøffe, finne en balanse.

Steampunk korsetter er spennende, det er snakk om Streetwear korsetter, altså korsetter som kan brukes som en topp. De har gjerne mange tøffe detaljer også, litt punk må til for at det skal bli Steampunk. Steampunk stilen henter gjerne inspirasjon i victoriansk mote, men gjør det til noe nytt. Det er mange som liker å lage kostymer med korsett. Nå er det jo ikke vanlig å bruke korsetter til daglig, som på victoriansk tid.

The past doesn’t exist, because it has already been lived. The future doesn’t exist either, because it must still be lived. Therefore, only the present exists, but it can be made of past and of future, because it’s their meeting-point.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *